Trzecie światło stopu O1 2003 kombi - kilka diod nie świeci
Cześć.
Jak w temacie - mam problem z trzecim światłem stopu (2003r. 1.9tdi ALH, O1 kombi): nie świecą się cztery diody z prawej strony patrząc od tyłu auta. Wyciągnąłem całe to światło z klapy bagażnika, żeby zobaczyć jak to jest zbudowane, tzn. czy jest możliwość rozebrania i wyciągnięcia samej listwy z diodami od reszty "klosza". Niestety wydaje mi się, że demontaż jest niemożliwy (tylna obudowa zgrzana z kloszem lampy?, dostęp do pojedynczych ledów niemożliwy?). Czy ja się mylę, czy niestety tak jest? Może ma ktoś doświadczenie w tym temacie? Czy jest opcja wylutowania spalonych diod i wlutowania nowych, i ponowny montaż klosza, czy jedynie w grę wchodzi zakup całego światła?
Z założenia jest to nierozbieralne, ale gdy się postarasz to rozbierzesz. Trzeba tylko delikatnie. Diody można przelutować, ale czasami problemem nie są one, tylko uszkodzone ścieżki na płytce.
Gdybyś nie podołał naprawie, chętnie odkupie to światło, jeżeli klosz jest nieuszkodzony.
Niestety wydaje mi się, że demontaż jest niemożliwy (tylna obudowa zgrzana z kloszem lampy?, dostęp do pojedynczych ledów niemożliwy?).
no to ja Ci powiem ze w mojej bylej OI swiatlo bylo naprawiane. Nie swiecilo kilka diod, przy okazji malowania klapy znajomy wyiagnal lampke i oddal do goscia ktory ja naprawil, problemem nie byly diody z tego co pamietam a sciezki na plytce ktore ulegly zniszczeniu, gosciu polutowal to od nowa i diody zaczely swiecic, nie pamietam czy wymienial same diody to bylo dawno. tylko ze szczerze nie polevam naprawy, lepiej kupic sprawna i podmienic, kosztowalo to 50 zl, ale diody i tak nie swiecily jak te sprawne, byly ciemniejsze.
Komentarz